Historie vinařství na Sicílii sahá až do druhého tisíciletí před naším letopočtem. Minulost sicilského vína je plná důležitých událostí, jako jsou například barbarské invaze, které způsobily úpadek pěstování vinné révy. Zajímavostí je, že nakonec byly vinice obnoveny během arabské nadvlády, nikoli k výrobě vína (zakázané Koránem), ale k zpracování révy na rozinky, které patří k oblíbeným arabským pochoutkám.
K rozvoji vinařství došlo v roce 1870, kdy byly francouzské vinice napadeny plísněmi a ztráta této produkce způsobila silnou poptávku po sicilském víně. Za krátkou dobu se oblast vinic na Sicílii ztrojnásobila a vinice se staly nedílnou součástí místní krajiny, stejně jako olivové háje a citrusové sady.
Od roku 1970 začal na Sicílii důležitý enologický zlom. Původní snaha o výrobu vysoce alkoholického, těžkého a plného vína byla nahrazena novým módním trendem který upřednostňoval vína svěží, čerstvá, elegantní a voňavější. Začaly se vracet původně pěstované odrůdy, jako Catarratto, Grillo, Carricante, Frappato, Nerello a samozřejmě hrozny Calabrese, známější pod jménem Nero d\’Avola. Aby byly vinice konkurenceschopné, přidaly se k nim také komerčně úspěšné odrůdy jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Sirah. Sicílie tak spojila tradici a moderní trendy a vsadila hlavně na kvalitu.
Na Sicílii se vinařství daří. Území, které je často nazývané ostrovem slunce, je největším italským regionem, tvořeným kopci, horami a menším rovinatým územím. V okolí Etny, která je dodnes aktivním vulkánem, má půda naprosto jiné složení, než jinde v Itálii a zemědělství a vinařství zde má velice specifické podmínky.
Atmosférické podmínky se vyznačují dvěma typy podnebí: v kopcovitých oblastech a podél pobřeží je středomořské podnebí s mírnými a deštivými zimami a horkými a větrnými léty, zatímco na hory a vnitrozemské oblasti má vliv kontinentální chladnější klima. Klimatická rozmanitost však přináší pěstitelům vína velké výhody hlavně v procesu zrání hroznů a v možnosti volby ideálního klimatu pro jednotlivé vinné odrůdy. Výsledkem je široká nabídka různých druhů vín, od voňavých a osvěžujících bílých vín, až po strukturovanější a elegantnější červená vína.
V posledních letech je velmi populární navštěvovat zdejší vinařské oblasti v rámci dovolené, protože kraj poskytuje rozmanitost v přírodních krásách a v gastronomii. Turisté zde naleznou vše, co k dovolené patří a po celou dobu pobytu si mohou pochutnávat na místním víně.